pekanové energy balls

pekanové energy balls pro celou rodinu 
První mráz, zářivé ulice a adventní kalendáře v supermarketech - duch vánoc nám pomalu leze pod kůži a já nevím jak vy, ale já to miluju! A děti dávají Vánocům ještě lepší rozměr.
Tahle sladká, oříškovo-skořicová chuť naladí vánoční chuťové buňky celé rodiny a zároveň je božím zdrojem energie. Datle jsou známé bohatým množstvím minerálů jako je vápník, hořčík nebo draslík a v receptu je skvěle balancují pekanové ořechy a kokosový olej, jako zdroje zdravých tuků.

energy balls mají několik výhod:
1)  jsou jednoduché na přípravu 
2)  nemusíte zapínat troubu 
3)  děti vám pomůžou 
4)  vyžadují minimum nádobí 
5)  dlouho vydrží 
6)  schováte do nich spoustu superpower potravin (v tomhle případě adaptogenní kořen maca a gut healing kolagen) 
7)  dají se jíst jen jednou rukou (busy rodiče ví, o čem mluvím) 
Romantická verze pro rodiče můžu být obohacena o kvalitní rum.

ingredience:
200 g pekanových oříšků
5 medjool datlí (odrůda medjool je velká, šťavnatá, s karamelovou chutí a proto prosím zvolte tuhle)
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce kolagenu (volitelně, ale super)
1 lžička skořice + na obalování
1⁄3 lžičky kardamonu
1⁄2 vanilkového extraktu, nebo vanilkového prášku
1 lžíce maca kořene v prášku (volitelně, ale super)
2 špetky mořské soli
1⁄2 - 1 lžíce rumu (18+) 

postup:
Do sekáčku dejte všechny ingredience a rozmixujte do husté hmoty. V průběhu mixování bude nejspíš potřeba směsi trochu pomoct a dostat všechny datle a ořechy k sekacím nožům. Hotová směs bude lepivá, celkem mastná, ale půjdou z ní krásně tvořit křehké oříškové kuličky.
Pokud bude směs moc sypká, přidejte buď datli nebo kokosový olej a pokud naopak moc mazlavá přidejte pekany a nebo trošku kokosové či pohankové mouky. S moukou ale opravdu opatrně.
Obalte ve skořici a nechte odpočinout pár hodin v lednici. 

Užívejte kouzelnou vánoční atmosféru. 

A aby vám to šlo jako po másle, připravila pro Vás Olivka i krásný video návod.