family curry

Počasí teď zkouší sílu obranyschopnosti celé rodiny, tak co ji podržet protizánětlivým kořením a silnou dávkou živin a antioxidantů? Tohle curry je ódou na imunitu. Hřeje, ale není pálivé a o lehkou sladkost se postará dýně a kokosové mléko. Je tak podle mě ideálním jídlem pro mlsné pusinky. Recept je variabilní a užívat si ho může celá rodina, včetně těch nejmladších členů. Vyžaduje trochu přípravy, ale samotné vaření je pak quick & easy.

Opravdu se vyplatí dělat ho ve velkých dávkách. Je to totiž jedno z těch výživných jídel, kterému je dobře v mrazáku. Jednotlivé porce vždy zamrazím a ušetřím tak spoustu času a energie. Vedle zázračně hřejivého koření obsahuje recept i doslova kouzelnou mořskou řasu kombu. Kombu je nejbohatším zdrojem jódu v přírodě a příznivě tak působí na správnou funkci štítné žlázy. Mimo to je bohatá na železo, vápník, zinek, hořčík, ale i vitamin A a C. Absolutní powerhouse! Chuťově není tak výrazná jako jiné mořské řasy a mohla by tak vyhovovat i těm z vás, kteří si mořskou chuť zrovna neužívají.

Pro maximální vstřebatelnost vitamínů a minerálů a lehkou stravitelnost luštěnin, doporučuju cizrnu (nebo červenou čočku) aktivovat. Semínka rostlin, ať už luštěniny, obiloviny, ořechy nebo pseudo-obiloviny (pohanka, quinoa, amaranth) obsahují takzvané anti-živiny. Jsou to látky, díky kterým se rostlina přirozeně brání škůdcům nebo nepříznivým podmínkám. Tyto anti-živiny blokují v našem těle vstřebatelnost vitamínů a především minerálů, které nám dané semínko může dát. Soaking & souring, u nás známé jako proces “aktivace”, tyto látky potlačí a potravina se tak stane nejen výrazně výživnější, ale i mnohem lépe stravitelná. Není to trendem poslední doby, naopak! Naši předkové tak uchovávali úrodu na dlouhé měsíce a až rychlost dnešní doby se od tohoto tradičního způsobu úpravy potravin odklonila.

Vůně podzimu je ve vzduchu, tak si ji užívejte ve zdraví! O.

ingredience:

200 g suché cizrny / červené čočky* 

jablečný ocet nebo šťáva z citronu / kefir - viz postup

1,5 - 2 hrnky dýňového nebo batátového pyré

250 g cherry rajčat

4 stonky řapíkatého celeru

2 sladké červené papriky (kapie)

200g baby špenátu

- zeleninu můžete použít téměř jakoukoliv podle vaší chuti a věku dítěte: mrkev, lilek, cuketu, brokolici, hrášek, kukuřici, zelenou papriku

2 střední zlaté cibule

5 stroužků česneku

2 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru

1 lžíce jemně nastrouhané čerstvé kurkumy (nemusí být)

2 plátky sušené mořské řasy kombu

plechovka hustého kokosového mléka

kokosový olej

*Luštěninu vyberte dle věku dítěte - Cizrnu bych zvolila až v případě, kdy jsem si opravdu jistá, že moje dítě bezpečně manipuluje s kulatým a tvrdším jídlem v puse. Pro malinké děti, které teprve nedávno začaly s prvním jídlem, nebo ty, u kterých si nejste jisti, doporučuji vyměnit cizrnu za červenou čočku. Červená čočka je lépe stravitelná a nehrozí riziko vdechnutí.

směs curry koření:

1- 2 lžičky mleté kurkumy

lžička českého kmínu

půl lžičky semínka fenyklu

lžíce čerstvě mletého koriandru

lžička zlatého hořčičného semínka

5 kardamonových lusků

půl lžičky skořice

1/3 lžičky pepře (nejlepší je citronový pepř)

2 plátky sušené mořské řasy kombu

plechovka hustého kokosového mléka

Příprava:

K tomuto receptu je potřeba pár jednoduchých kroků jeden až dva dny předem.

Cizrna / červená čočka: 

Luštěniny ponoříme do vlažné vody spolu s jablečným octem, který probudí fermentaci. Na jeden hrnek vody je potřeba asi jedna polévková lžíce nefiltrovaného jablečného octu, nebo můžete použít třeba citronovou šťávu, lák z kysaného zelí nebo kefír. Dbejte na to, aby měli luštěniny dostatek vody. Až zvětší svůj objem, měly by být stále ponořeny pod hladinou. Délka aktivace záleží na teplotě v místnosti a velikosti luštěnin. Červená čočka může být namočená jen přes noc, maximálně však 24 hodin. Cizrna naopak potřebuje většinou minimálně den až dva. Na povrchu se vám vytvoří bublinky - to není na závadu, naopak, proces správně funguje. Poté luštěniny slijte a důkladně propláchněte. Pokud nebudete luštěniny ihned vařit, můžete si je takto aktivované schovat do lednice klidně až na 3 dny. Každý den je jen propláchněte a možná vám dokonce začnou klíčit.

Kombu: 

Sušenou mořskou řasu kombu probudíme tak, že ji ponoříme do vlažné vody na 2-5 hodin. Opět záleží na teplotě v místnosti. Plátky kombu přestřihněte napůl a vložte do litrové skleněné nádoby, zalijte doplna filtrovanou vodou, zavřete víčkem a nechte ji odpočívat v pokojové teplotě. Nelekněte se bílého povlaku na sušené řase, v něm se skrývá ta správná umami chuť. Vodu nevylévejte, použijeme ji do curry místo vývaru.

Oranžové pyré: 

Dýni nebo batátu buď uvaříme ve vodě, nebo upečte v troubě do měkka a po vychladnutí rozmixujte do hladka. Simple as that! Doporučuju si připravit větší množství, zamrazit a používat třeba jako základ do polévek, lívanců, vaflí nebo právě curry omáček.

Postup:

Zeleninu nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek na drobno a najemno nastrouháme zázvor a kurkumu. Připravíme si směs sušeného koření. Tohle všechno je lepší mít po ruce, než připravovat a krájet v průběhu vaření. Cibuli a česnek opečeme do zlatova na 2 lžících kokosového oleje, potom přidáme česnek, zázvor a čerstvou kurkumu a opékáme další 2 minuty. Přisypeme suché koření a necháme rozvonět - moje nejoblíbenější část receptu. :-) Následně přidáme zeleninu kromě špenátu, cizrnu, oranžové pyré, kombu včetně vody, ve které se řasa namáčela. Osolíme dle chuti a vaříme pod pokličkou asi 40 minut až hodinu (závisí na velikosti cizrny). Pokud použijete červenou čočku, doba vaření se zkrátí cca o polovinu. Přilijeme kokosové mléko a necháme lehce zredukovat zhruba 15 až 20 minut na mírném plameni. Odstavíme z plotny, vmícháme špenát a podáváme s kokosovým jogurtem a rýží. Mezi výživnější druhy rýže patří rýže černá, červená nebo květáková.