jahodové pralinky

Jahodové pralinky

Za malou chvilku budeme oslavovat každou super-mama out there! A do pár dní pak všechny naše rozkošné mini verze <3. K těmhle krásným příležitostem pro vás mám hýčkavý recept, který rozněžní maminky a rozveselí všechny děti. Dokonalá dobrota pro všechny, co milují jahodovou chuť v kombinaci s vanilkou a krémem. Existuje snad někdo, kdo to nemá rád?

Co by to bylo za vitamin W, kdyby nehrála roli i vyváženost a spousta živin. Tyhle pralinky jsou sice real-deal mlsání, ale obsahují i bohaté množství blahodárných tuků. Jestli jste pravidelným čtenářem vitaminu W, tak jste si nejspíš všimli, že jsem jejich velkým ambasadorem. Neuvěřitelně nám totiž pomáhají zůstávat v rovnováze a to především stabilizací hladiny cukru v krvi, která ovlivňuje naši energii a nastavují tak i hormonální balanc. Kokosový olej je známý pro svoji schopnost vyhánět záněty z těla a podporovat tak hojivý proces. A slazení datlemi má také spoustu výhod. Jde o přírodní sladidlo, které obsahuje důležité minerály pro zdravé kosti jako je například selen, měď a hořčík. Obsahují také slušné množství antioxidantů, které v dnešním světě potřebujeme všichni a to na denní bázi. Ráda bych vám maminky popřála nádherný Den matek plný bezpodmínečné lásky a sladkých gest.

Ingredience:

40g lyofilizovaných jahod (= sušených mrazem)

100g strouhaného kokosu

60g datlí (ideálně těch velkých medjool, prodává třeba Albert / nebo čerstvých, jsou šťavnatější)

60g kokosového oleje

80g kešu másla

půl lžičky vanilky

volitelně: 20g grass-fed kolagenu v prášku - nemusí být, ale je to boží boost

na obalení pralinek:

100g oblíbené čokolády*

lžička kokosového oleje

*Tohle množství čokolády vám pravděpodobně zbyde, ale klidně ho nechte v lednici nebo mrazáku a použijte na příští obalování nebo sladké pečení. Když udeláte menší množství čokolády, pralinky se budou pravděpodobně špatně obalovat.

Postup: 

Nejprve si rozmixujte lyofilizované jahody na jemný prášek. Dejte pozor, aby byl váš mixér nebo sekáček opravdu suchý a nepřilepil se vám prášek na stěny nádoby nebo čepele. Odsypte si trošku (cca 1 až 2 lžíce) stranou na pozdější posypání nebo obalování pralinek. Ke zbytku přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do lepivé hmoty. 

V rámci konzistence hodně záleží na výběru strouhaného kokosu a datlí. Některé značky mají strouhaný kokos odtučněný a bude tak potřeba přidat víc kokosového oleje nebo kešu másla. Medjool datle jsou zase bohatě mazlavé a když zvolíte klasické sušené (Deglet Nour), bude též nejspíš potřeba přidat trochu tuku. Konzistence hmoty by měla hezky lepit a držet pohromadě, ale určitě by se neměla drolit. Spíš pasta než drobenka. Nebojte se, když bude třeba trochu měkčí, kokosový olej v lednici potom ztuhne a výsledkem budou krémovější pralinky. Pokud nemáte silikonové formy (a nebo třeba nechcete obalovat v čokoládě), můžete hmotu něžně vytvarovat do malých kuliček a obalit pouze v jahodovém prášku. Po vychlazení v lednici z nich budou boží jahodové energy kuličky.

Bon Appetit! 

A aby Vám to šlo jako po másle, připravila pro vás Olivka i krásný video návod.

Nezapomeňte s námi sdílet Vaše vyzkoušené recepty, nemůžeme se dočkat.

@oliviesvoboda x @wildmoon.cz