kofty plné železa

Oslavme finále grilovací sezóny dalším dílem vitamínu W! Blaho a hravost tohoto receptu hřeje stejně jako pozdní letní sluníčko. Kofty jsou druhem kebabu z mletého červeného masa a tradiční jsou zejména pro středozemní kuchyni. Variací najdete mnoho, já si ale nejvíc užívám tuhle svěží chuť čerstvých bylinek a aromatického koření. Kromě toho, že mi tento recept vždy připomene atmosféru u moře, je nabitý spoustou esenciálních živin pro naše dobro.

Červené maso je samo o sobě jedním z nejlépe vstřebatelných zdrojů železa. Recept ale skrývá ještě jeden, neuvěřitelně bohatý zdroj důležitých vitamínů a minerálů, a tím jsou játra. Játra vašemu tělu poskytnou štědrou dávku železa, vitaminu A, folátu, cholinu nebo vitaminy skupiny B a já vám přísahám, že odpůrci jater o nich nebudou vědět. (Do chvíle, než se pochlubíte, jak je tohle jídlo vlastně prospěšné!) Dřív se maso konzumovalo “from head to tail”. Neochuzovali jsme naše těla o vnitřnosti, které jsou jedním z nejbohatších a zároveň nejvíc biologicky dostupných zdrojů vitamínů a minerálů. Jakou roli hraje biologická dostupnost? Tenhle faktor porovnává, nakolik naše tělo danou živinu vstřebá a využije. Když se bavíme konkrétně o železu, najdeme ho jak v živočišných produktech, tak v rostlinné stravě. Z rostlinné stravy jsme schopni vstřebat kolem 2-20% železa, které potravina obsahuje. Ovlivňuje to forma přípravy a taky s čím danou potravinu sníme. Pokud například jídlo obsahuje i vitamin C, zvýší se vstřebatelnost rostlinných zdrojů železa až třikrát. U živočišných produktů se absorpční poměr pohybuje mezi 15 - 35%. Mluvím o tom, protože hlavně ženy (především maminky) a děti trpí nedostatkem železa, který je jednou z nejrozšířenějších anémií dnešního světa. Strava se odklonila od nejbohatších přírodních zdrojů tohoto kouzelného minerálu a suplementy jsou často na bázi syntetické formy železa, která způsobuje trávicí potíže.

Železo v našem těle přímo ovlivňuje energii a psychickou pohodu. Je totiž hlavní součástí hemoglobinu, který rozváží kyslík z našich plic do všech částí těla. Dětem zajišťuje správný růst a silný imunitní systém a zdravá hladina železa v krvi u čerstvé maminky pomáhá předcházet poporodním depresím.

Ingredience na 7 velkých koft:

500g kvalitního* mletého masa (telecí, hovězí nebo jehněčí)
50-100g čerstvých nebo mražených jater (nastrouhaných najemno) nebo 3-4 kapsle lyofilizovaných hovězích jater**
1 střední červená cibule nebo šalotka (ideálně na co nejmenší kousky - skvěle funguje elektrický sekáček)
bohatá hrst čerstvé petrželky
1-2 polévkové lžíce čerstvé máty
1 polévková lžíce čerstvě mletých koriandrových semínek
1 čajová lžička mletého kmínu
lžička mořské soli
půl lžičky čerstvě mletého pepře

 

*Kvalita masa ovlivňuje nejen množství blahodárných živin jako jsou třeba omega 3 mastné kyselin, ale taky obsah toxinů jako jsou růstové hormony, pesticidy nebo antibiotika.
**Můj tip: Játra skladuji v mrazáku a nejčastěji je do receptů strouhám najemno. Nechám je cca 10 minut povolit a pak jdou krásně nastrouhat. Doporučuji mířit na kvalitní, farmářská

játra zvířat, které byly chované s respektem k jejich přirozenému prostředí a stravě. Játra jsou čistícím orgánem a vyhnete se tak zbytečným toxinům.

Postup:

Všechny ingredience smíchejte dohromady a namačkejte do tvaru šišek. Buď použijte špejle nebo asijské dřevěné hůlky a opékejte na grilu, nebo jen šišky bez špejle opékejte na rozpálené pánvi s tlustým dnem (nejlépe poslouží litina).
Kofty skvěle doplní tzatziky, grilovaný citron a kapari nebo olivy. Jako přílohu máme doma rádi pečené brambory s rozmarýnem a česnekem, ale pita dodá přece jen tu správnou středomořskou atmosféru.

Perfektní pro metodu Baby-Led Weaning Pro ty nejmenší nesolte a rozkrojte podélně na polovinu nebo na čtvrtiny.

Leftovers poslouží jako perfektní svačinka na cesty.