hřejivá ovesná kaše

hřejivá ovesná kaše

warming, healing & deeply nourishing

Podzimní péče v jednom jídle. Tato ovesná kaše je plná vitamínů skupiny wild, bezkonkurenčně bohatá na blahodárné tuky a schovat v ní můžete různé druhy superpotravin. Dodá sílu a energii celé rodině, přičemž je i snadná na přípravu, dobře se skladuje i přenáší. Parenthood friendly!

Můj manžel říká, že tahle kaše je pohlazení po bříšku i duši a pravda je, že proces aktivace ovesných vloček opravdu dostane kaši na next level of pleasure. Nejen, že jsou vločky lépe stravitelné a dají nám několikanásobně víc živin, ale ta krémová konzistence je opravdové rozmazlování.

Aktivaci rostlinných semínek jsem se věnovala v minulém díle vitaminu W u receptu na Family Curry. Pokud vám to uteklo, doporučuji se k minulému dílu vrátit a rozšířit si horizont výživných informací. Je tam vysvětleno jak a proč semínka aktivovat, aby nám daly co nejvíce živin.

S tímto receptem bych ráda otevřela téma tuky a jak významně pečují o naše tělo. Zdravé tuky mají v našem jídelníčku naprosto nepostradatelnou funkci, starají se totiž o rovnováhu. Tvoří vyvážené jídlo a jeho chuť, pozitivně ovlivňují rovnováhu krevního cukru a dodávají nám tak dlouhotrvající energii.

Tuky jsou zároveň esenciální pro vstřebávání důležitých živin a to konkrétně vitamínu D3, vitamin A, E nebo K2. Chrání naše vnitřní orgány před poškozením a konkrétně během těhotenství, kojení i růstu je jejich funkce náramně důležitá. Ovlivňují totiž vývoj mozku miminka, kognitivní funkce dítěte a obohacují mateřské mléko. Už dávno bychom neměli mít z tuků strach. Naopak! Důkazem je třeba to, že ten nejvýživnější energy drink na světě - mateřské mléko - je z 50% tuk a i náš mozek je z 60% tvořen tukem. Jen je důležité rozlišovat, které tuky jíst a jak s nimi zacházet a kterým se vyhýbat obloukem.

Existují totiž i zástupce tuků, které mohou v našem těle podporovat zánětlivé procesy a proto bychom měli snížit jejich množství v našem životě na úplné minimum. Jsou jimi průmyslově zpracované oleje typu řepkový olej, slunečnicový, sójový, kukuřicový a ztužené oleje jako margarín nebo vegan másla. Tyto tuky prochází opravdu ničivým procesem, který doprovází většinou intenzivní vysoké teplo, světlo a často i chemikálie. Díky tomu jsou tyto oleje oxidované už předtím, než je vůbec zahřejete na pánvi. Pokud doma tyto oleje nepoužíváte, je dobré vědět, že díky jejich ceně jsou nejčastěji používány v restauracích a skoro ve všech průmyslově zpracovaných potravinách - a to bohužel včetně těch pro malé děti.

S výživnými tuky ale naopak doporučuji nešetřit. Zástupci těch, které dobře snášejí vysoké teploty jsou ghee, přepuštěné máslo, kokosový olej nebo sádlo. Olivový olej je na teplo o něco citlivější, ale stále vhodný k tepelné úpravě. Ve studené kuchyni jsou skvělé za studena lisované oleje ze sezamu, dýňového semínka nebo třeba avokádový olej. Máslo je geniálním tukem a zároveň zdrojem vitaminu A. A mezi blahodárné tuky patří samozřejmě i oříšky, semínka, avokádo, kokos a výrobky z něj, plnotučné mléčné výrobky, kvalitní maso, ryby i vejce.

Doufám, že si užijete dávku výživných tuků v tomto receptu a s tím i péči o energii a rovnováhu celé rodiny.

Ingredience minimálně pro 2 dospělé a jednu dětskou porci* kaše:
1 hrnek ovesných vloček
2 lžíce jablečného octu / citronové šťávy / kefíru / syrovátky**
3 lžíce chia semínek
200 ml hustého full-fat kokosového mléka z plechovky
vanilka (extrakt nebo prášek)
volitelně: rozmačkaný banán, žloutek, grass-fed kolagen, camu camu prášek (vitamin C) nebo prášek z mořské řasy kelp (jód a další minerály)
*díky bohatému obsahu blahodárných tuků (kokosové mléko, ořechové máslo, ghee, máslo, chia) je podle mě tato kaše opravdu sytá. Kdybyste to s množstvím přehnaly, v lednici vydrží s přehledem 3 dny. Vždy když ji ohřívám, přidám trochu kokosového mléka nebo vody na rozředění.
** k aktivaci vloček je potřeba kyselá substance, která nastartuje fermentaci
 
vařená jablka:
2 jablka (oloupaná, pokud vaše děti nebo vy nemáte rádi slupku)
4 sušené meruňky (natural, nesířené, bez přidaných látek)
1⁄3 hrnku vody
skořice
kardamon
máslo
 
toppings:
ořechové máslo
konopná semínka
včelí pyl
pražený kokos / ořechy dle chuti
kakaové boby

Postup:

Den předem aktivujeme ovesné vločky. Do čisté skleněné (nebo keramické nádoby) dejte hrnek vloček, dva hrnky teplé vody (dávám většinou jeden hrnek studené + jeden hrnek horké vody) a 2 lžíce jablečného octu. Přikryjte víkem (nebo talířem) a nechte v pokojové teplotě odpočívat přes noc nebo až 24 hodin. 

Potom opravdu důkladně propláchněte pod proudem vody a vložte do kastrolu. Přidejte hrnek filtrované vody, chia semínka a nechte cca čtvrt hodiny odpočívat, ať mají chia semínka čas absorbovat vodu.

Mezitím si nakrájejte jablka na kostky, meruňky na menší kousky a vložte společně s máslem, kořením a vodou do hrnce. Vařte na nízkém plameni, dokud jablka nezměknou. Pokud se samy od sebe vařením nerozpadnou (ovlivňuje druh jablek), pomožte jim a rozmačkejte je vidličkou. 

Do kastrolu k ovesným vločkám přidejte kokosové mléko a vanilku a vařte na mírném plameni asi 10 - 15 minut. Směs hlídejte a pravidelně ji míchejte, ať se vám nepřichytí. Pokud chcete přidat žloutek pro zvýšení nutriční hodnoty, nebo rozmačkaný banán na doslazení kaše, přidejte ho v této fázi vaření. Po odstavení z plamene můžete vmíchat kolagen.

Servírujte spolu s vařenými jablky a pro opravdu niche zážitek vřele doporučuji polít kaši rozpuštěným ghee nebo máslem. Ozdobit kaši můžete čímkoliv máte rádi, já v této kombinaci nejraději volím mandlové máslo, konopná semínka, pražený kokos a včelí pyl.

Pokud na vás bude kaše málo sladká, k doslazení doporučuji raw med nebo javorový sirup.